Logo
Logo
Tilbake til nyhetsoversikt

Lynkurs i matredding, behandling av mat og mennesker

4. november 2019

Lynkurs i matredding, gourmet fiskesuppe og is fra "kremen av iskrem" stod på menyen for det første arrangementet i uka Bærekraftig sammen i Rådhuskvartalet mandag 4. november, for FNs bærekraftsmål i Kristiansand.

Rundt 70 mennesker fylte amfiet for å få tips til reduksjon av matsvinn av matredder Mette Nygård Havre, og ikke minst noen gode kokketips og smaksprøver fra kokken Trond Moi. Det luktet deilig fiskesuppe i hele lokalet og Trond sparte hverken på smøret i suppa eller på historier og tips til hvordan vi skal behandle både mat og mennesker rundt oss.

- Kristiansand kommune har som mål å bli best i landet på å ikke kaste mat. Vi håper alle vil bidra til å få dette til, sa Solvor B. Stølevik, klima- og miljørådgiver i Kristiansand kommune, da hun ønsket velkommen til "Gratis Trond Moi-middag og matreddertips fra Spis opp maten". På menyen stod inspirerende foredrag fra matredder Mette Nygård Havre i Spis opp maten, kvalitetssjef Hege Fiskaadal i Hennig-Olsen Is og gode råd til livet og kokketips med smaksprøver fra Trond Moi.

Matvettreglene til Kristiansand kommune

Lynkurs i matredding

Mette Nygård Havre fra Bergen jobbet flere år i avfallsbransjen, men driver nå sitt eget selskap Grønne verdier og folkebevegelsen «Spis opp maten». Mette har gjort avfallsreduksjon og matredding til livsstil. I sin tidligere jobb i renovasjonsselskapet BIR i Bergen så hun hvor mye spiselig mat som ble kastet. Dette ønsket hun å gjøre noe med.

– Over 500.000 mennesker i Norge lever under fattigdomsgrensa. Her kaster vi mye fullt ut spiselig mat. Vi må dele bedre på matressursene både i Norge og i verden, sa en engasjert matredder, og viste til lærdom fra besteforeldre om verdien av mat og hvordan en både skal spise opp og ta vare på all mat.

Mette orket ikke lenger å se på alle maten som ble kastet i renovasjonsselskapet, og startet folkebevegelsen Spis opp maten. Mange har kanskje fått høre - "spis opp maten" i sin oppvekst av foreldre og andre voksne, men Mette minner om at dette er en "verdi" som må opp og fram i et samfunn hvor mange har rikelig med mat, og noen for lite.

I sitt engasjerende lynkurs i matredding delte Mette gode råd fra egne erfaringer som hun også har samlet i sin blogg Spis opp maten.

Mette anbefaler blant annet:

 • å lage handleliste før en går på butikken 
 • ha en hylle eller boks i kjøleskapet for å samle mat som snart går ut på dato 
 • bruke lukt og smak for å kjenne om mat er dårlig eller fortsatt kan benyttes selv om varen er gått ut på dato
 • rydde og holde orden i kjøleskapet 
 • ha en fast restedag i uka 
 • ha kontroll med fryseboksen 
 • benytte utgått melk i vafler
 • lage smoothie av frukt som er godt moden 
 • friske opp vissen salat med litt vann i kjøleskapet 
 • bruke gammelt brød og brødrester til krutonger, arme riddere eller brødrasp 
 • la det gå sport i å redde maten!

God is med produksjonsfeil fra Hennig-Olsen Is

Kvalitetssjef Hege Fiskaadal i Hennig-Olsen Is fortalte om hvordan Norges største iskremfabfikk i Kristiansand jobber for bærekraftsmål og reduksjon av svinn i sin produksjon av "kremen av iskrem". Her er det fokus på svinn i hele produksjonslinja til iskremfabrikken. Med på arrangementet var også markedssjef Vivian Kjevik Olsen som raust delte ut is med små fabrikkasjonsfeil til glade deltakere.

Glad i mat – glad i mennesker

I tillegg til oppskrift og tips til en nydelig fiskesuppe, så snakket også kokken Trond Moi om hvordan vi skal behandle både mat og mennesker med respekt, gi positive tilbakemeldinger og muligheter til alle mennesker. I fiskesuppa kommer fiskestykker som ellers ikke serveres i fine porsjoner på tallerkenen til sin rett.  Slik er det også med oss mennesker, vi blir gode bare vi plasseres riktig og får positive tilbakemeldinger, sa Trond, som røpet at han mener dette også gjelder for planter og vekster.

Selve fiskesuppa får du oppskrift på her:
Oppskrift fiskesuppe til Trond Moi
I denne filmen viser Trond Moi hvordan han lager fiskesuppa

Mattipsfilmer fra Kristiansand kommune

Kristiansand kommune har sammen med kokken Trond Moi laget noen enkle filmer om hvordan en enkelt kan redusere matsvinn. Her følger det også med gode oppskrifter.  Filmene skal engasjere flere til å få lyst til å redusere matsvinn i sin husholdning. Å redusere matsvinnet gjør at vi sparer både penger, tid og miljøet.

Syv mattipsfilmer med kokken Trond Moi

Bærekraftsmålene i Kristiansand kommune

Cirka 1/3 av all mat som produseres på verdensbasis til humant konsum kastes eller går til spille. Årlig utgjør dette omtrent 1,3 milliarder tonn mat i søpla! I Norge er det hjemmene det kastes aller mest mat. Over 60 % av matsvinnet kommer fra forbrukerleddet, resten er fra produksjonsbedrifter og butikker.  Det folk kaster mest av er middagsrester, deretter går det svært mye frukt og grønnsaker, samt brød og bakervarer i søpla.

Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. FNs bærekraftsmål 12.3 sier at det globale matsvinnet skal halveres innen 2030. Norge har sluttet seg til denne målsetningen. Alle landets kommuner har fått brev fra Klima- og miljøministeren om å bli med på å redusere matsvinn. Bystyret i Kristiansand vedtok 14. desember 2016 at Kristiansand skal kaste minst mat i Norge. Arbeidet mot matsvinn er forankret i Kommuneplanenes samfunnsdel 2017- 2030, som har bærekraftig utvikling som premiss. Arbeidet er knyttet opp til strategien om å gi innbyggere muligheter til å ta imiljø- og klimavennlige valg basert på god informasjon.

Bærekraftsmål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
Bærekraftsmål 2: Utrydde fattigdom

Tekst og foto: Ragna Marie Henden

Klima- og miljørådgiver Solvor B. Stølevik, matredder Mette Nygård Havre og kokken Trond Moi