Logo
Logo
Tilbake til nyhetsoversikt

Vinnerlaget i Plastutfordringen 2019 i Kristiansand, Marin Recovery, med Rudi Freier og Sara Linn Rydingen

Fra uansvarlig forbruk – til ansvarlig bruk av plast

7. november 2019

Dersom alle i Norge gjorde som deltagerne i konkurransen Plastutfordringen 2019 hadde vi fått et utslippskutt på hele 9 %. Vinnerlaget fra Kristiansand, Marin Recovery, samlet 1360 poeng, og bidro til at Kristiansand kom på tredje plass blant seks byer i Norge i den nasjonale konkurransen Plastutfordringen i regi av Framtiden i våre hender og Ducky.eco.

Torsdag 7. november var 30 - 40 deltakere og engasjerte miljøfolk samlet til kåring av vinnere i Kristiansand i konkurransen Plastutfordringen 2019 på Teateret. Her var det også faglig påfyll med foredrag om sirkulær økonomi, hvor vi fikk vite at det produseres en million plastflaske hvert minutt i verden! Det var noe for magen med veganske wrap og vegankake fra kjøkkenet på Teateret, selvsagt servert med kopper og tallerker som kan vaskes opp, og debatt og spørsmål rundt klimatiltak. 

- Vi må samle inn plast, forbedre resirkuleringen og gjøre det lønnsomt å tenke smartere med plast. Noen produsenter er flinke og bruker gamle produkter i nye produkter. Vi må bli flinkere til å forlenge levetida på klær og produkter med å reparerer og gjenbruke ting. Vi kan kjøpe brukt, ting med kvalitet, som ikke er plast, og nekte å bruke plast. Om alle bidrar har vi en sterk forbrukermakt, var tips, innspill og råd som svirret i lokalet blant engasjerte deltakere.  

Næringslivet er på vei, og det ble nevnt eksempler som Sørlandschips som produserer sine nye chipsposer uten aluminium, Hennig-Olsen Is lager tynnere plastikk i begere, og har redusert sitt avfall med  50 – 60 tonn i året. Næringslivet må utfordres til hvordan gjøre de kan gjøre produktene resirkulerbare som også kan gjenbrukes.

Kristiansand på tredje plass i Plastutfordringen 2019
180 deltakere i Norge bidro samlet til totalt 115.155 poeng i den nasjonale konkurransen Plastutfordringen 2019. Her kom Kristiansand på tredje plass med 690 poeng, tett bak andreplassen til Lillehammer med 700 poeng og Trondheim på første plass med 813 poeng.

Deltakerne i konkurransen la inn poenger for aktiviteter de har gjort for å redusere avfall og klimautslipp. Det var alt fra å redusere klesvask, ta med gjenbrukskopp eller flaske, kildesortere plast og søppel, sykle eller gå i stede for å bruke bil, plukke søppel, sende epost aktører i næringslivet og oppfordre til klimatiltak, snakke med folk om plastforurensing, påvirke politikere og venner til å bidra, ha en plastfri dag, et plastfritt måltid med matvarer som ikke er pakket i  plast, og gjennomføre en kjøpefri dag.

Vinnere fra Kristiansand
Møteleder Silje Wilhelmsen, lokal koordinator i Framtiden i våre hender i Kristiansand, annonserte vinnerne av konkurransen i Kristiansand. To representanter fra vinnerlaget Marine Recovery var tilstede på premieutdelingen og tok imot gavekort på Aquarama.

Premiering basert på poeng samlet gjennom konkurransen:
1. plass: Marin Recovery (Rudi Freier, Lilla Bye Svindahl, Sara Linn Rydingen) med 1320,667 poeng
2. plass: Reges (Anne Berit Rege) med 1215 poeng
3. plass: Plasticfantastic (Gudrun Svensson, Glenn Seland) 1140,5 poeng

Marin Recovery fikk også premie for å være aktiv, engasjerende og motiverende i facebook-gruppa. Dette fikk også The Duedahls (Karoline Duedahl Pedersen, Magnus Duedahl Pedersen), som vant hovedpremien for inspirasjon, engasjement og tipsspredning til andre i gruppa.

Paneldebatt/tipsdeling
Etter premieutdelingen var det debatt med tipsdeling fra vinnerlaget, med Rudi Freier og Sara Linn Rydingen. I tillegg deltok Andre Erik Iivonen også deltaker i Plastutfordiringen, klimaengasjerte Ane Ibanez og ikke minst klimaaktivist Lea Transeth (13 år) som har vært med å starte skolestreik for klima i Kristiansand. Lea holdt en engasjert appell med forslag til en rekke tiltak vi alle kan gjøre for å bidra til å redudusere avfall og klimautslipp.

Kristiansand kommune
Thore Svennevig representerte Kristiansand kommune. Han fortalte at det fra både politisk og administartivt hold jobbes for at Kristiansand skal bli en plastfri kommune.

Framtiden i våre hender
Framtiden i våre hender har en rekke lokale og nasjonale kampanjer for klimatiltak. De ønsker blant annet momskutt på reparasjoner, så det skal bli billigere å reparere ting. Et virkemiddel så vi fortsetter å bruke det vi har. Framtiden i våre hender oppfordret også deltakerne til å sende inn tips til Kristiansand kommune til klima- og miljøtilttak lokalt.

Om sirkulære metoder for en bedre verden uten plast
Reyn O'Born, universitetslektor ved UiA Grimstad, holdt innlegg om sirkulære metoder og tiltak  i et sirkulært samfunn for å redusere klimautslipp og plastforbruk.
- Hvert minutt produseres det en million  plastflaske i verden. Det blir mange flasker for hver dag som går. Plast brytes ikke ned på samme måte som andre ting. Det er få bakterier som spiser plast, det brytes ned av lys, og blir etter hvert til mikroplast. 50 % av all plast kommer fra Asia, fortalte Reyn O'Born. En FN rapport hevder at i 2050 er det mer plast enn fisk i havet. I sirkulær økonomi skal alt  kunne brukes og resrikuleres  i et kretsløp, mens lineær økonomi enkelt sagt er en bruk og kast økonomi.

Plastreduserende tips fra deltakere i Plasutfordringen:

  • Bestem deg for ett tiltak du skal bli skikkelig flink på, så blir dette en vane og så bygger du sakte men sikkert på dette
  • Ta med termokopp/gjenbrukskopp for å fylle kaffe e.l. når du er ute
  • Ha alltid et handlenett liggende i veska, bilen, jakka, overalt! Da er du alltid beredt hvis du må kjapt innom butikken
  • Kildesorter, også når du er andre steder enn hjemme
  • Prøv å ikke kjøpe plastemballerte produkter
  • Plukk litt plast og annen søppel til og fra jobb
  • Ta kollektivt eller sykle til jobb framfor å kjøre bil. Slitasje av bildekk er den største kildene til mikroplastutslipp i Norge
  • Prøv å lage en plastfri middag – eller et annet måltid uten råvarer som er pakket i plast
  • Reduser klesvaskingen ved for eksempel å tørke av flekker framfor å vaske hele plagget
  • Ha med egen gjenbruksflaske framfor å kjøpe engangsplastflaske

Plastredukasjon og klimatiltak er alle bidrag for å nå FNs bærekraftsmålet viktig tiltak i Kristiansand kommunes uke 4. - 9. november, bærekraftig sammen.

 

Tekst og foto: Ragna Marie Henden

Lea Transeth (13) holdt en engasjerende appell om tiltak for plastreduksjon