Logo
Logo
Tilbake til nyhetsoversikt

De vil ha tusenvis med innbyggere med hodelykter eller lommelykter med på å gå nattevandring for bærekraft lørdag 9. november. Fra venstre avtroppende ordfører Harald Furre, kommunedirektør Camilla B. Dunsæd, klimarådgiver Elizabeth Rojas, nye-ordføreren Jan Oddvar Skisland og parksjef Aase M. Hørsdal. Foto: Svein Tybakken

Bli med på nattevandring og arrangementer!

31. oktober 2019

Både avtroppende ordfører Harald Furre og ny-ordfører Jan Oddvar Skisland oppfordrer alle innbyggere – store og små, til å gå nattevandring for FNs bærekraftsmål i Kristiansand, lørdag 9. november. - Vi skal være bærekraftige sammen i den nye kommunen, sier kommunedirektør Camilla B. Dunsæd.

Ta med hodelykt!

– FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Ta hodelykt på og bli med å lage en lysende lenke av tusenvis av kristiansandere som vil et bedre og bærekraftig samfunn. FNs bærekraftsmål kjenner gjerne skolebarna bedre enn foreldrene, så denne nattevandringen bør engasjere både store og små!

Denne oppfordringen fra parksjef Aase M. Hørsdal stiller både de to ordførerne, kommunedirektør og klimarådgiver Elizabeth Rojas seg bak. Alle fem har for anledningen tatt på seg hodelykt og lyser av entusiasme for å markere Kristiansand som en by for bærekraftig utvikling.

Ikke natt

–  Ja, vi bør kunne bli noen tusen som går nattevandringen. Det blir mørkt, men ikke natt. Den flotte friluftskonserten i Bendiksbukta med Tom Hell, Marte Wulff og Jonas Alaska – for en trio, forresten – begynner kl. 20 og er ferdig til passe leggetid, kommenterer ordfører Harald Furre.

Jan Oddvar Skisland er som nyvalgt ordfører glad han overtar «en stafettpinne» som har et tydelig bærekraft-avtrykk.

– Planleggingen av nye Kristiansand har vært klar på at FNs bærekraftsmål også skal være våre mål i den sammenslåtte kommunens utviklingsplaner. Under nattevandringen går vi for bærekraftsmål nr 11, som slår fast at byer og samfunn i løpet av de ti kommende årene skal være inkluderende, trygge, klimavennlige og motstandsdyktige, sier Skisland.

Byene viktige

Kommunedirektør Camilla B. Dunsæd er helt enig og understreker at 60 prosent av verdens befolkning vil bo i byer og urbane boområder i 2030.

– Bærekraftig utvikling er avhengig at byene går foran. Byer har tradisjonelt en utfordring når det gjelder biologisk mangfold, klimagassutslipp og tilgjengelighet for utsatte grupper. Men med en målrettet og inkluderende arealplanlegging, kan vi og andre byer i verden bli en nøkkel til å nå bærekraftsmålene. Vi skal tenke globalt og handle lokalt, sier Camilla B. Dunsæd og får applaus av resten av den hodelyktopplyste gruppen i Wergelandparken.

Klimarådgiver Elizabeth Rojas er ansvarlig for Bærekraftig sammen-uka ønsker alle innbyggere velkommen til et rikholdig bærekraft-program hele uken.

Tett program

– Jeg håper mange ser programoversikten. Vi har fått til et godt samarbeid med blant andre UiA, Grønt Senter, Avfall Sør, Returkraft, Naturmuseet og botanisk hage, FN-sambandet, Stiftelsen Miljøfyrtårn, Kristiansand Husflidlag, Agder bolig- og byplanforening og Framtiden i våre hender. De er noen av aktørene som inviterer alle til temasamlinger under Bærekraftig sammen-uka, sier Rojas, som også peker på at det lørdag 9. november skjer mer enn bare nattevandringen.

– Kom og diskuter hva politikere våre eller du selv kan gjøre for at Kristiansand skal nå bærekraftsmålene. Eller vil du vite hva som skal til for at vi kan bli Norges beste kommune å leve i? Da må du komme til Rådhuskvartalet lørdagen kl.15.30 på bærekraftsseminar, sier den ivrige klimarådgiveren i Kristiansand kommune.

Før lørdagens seminar serveres det kl 15.00 et gratis, varmt og bærekraftig måltid med lapskaus laget av utsorterte grønnsaker (for små eller for store), og det blir lagt opp til samtaler og informasjon om hvordan ta opp kampen mot kasting av spiselig mat.

Nattevandringsruta

Parksjef Aase M. Hørsdal forteller at nattevandringen starter fra Torvet med musikk og appell kl 18.00. Deretter beveger det lysende folketoget seg ned Markensgate til Strandpromenaden mot høyre over broa ved Gravane og inn på Odderøya. Der kan man gå opp til Grønt Senter, hvor det vil være mulighet for å kjøpe mat/kaffe, samt å god live-musikk fra Oakland Rain. Turen går så opp mot toppen av øya. På veien er det underholdning av Blæsen, før man helt på toppen vil bli møtt av bålpanner og representanter fra Midt Agder Friluftsråd.

Langs hele ruta er det plassert ut store, lysende kuber med FNs bærekraftsmål. Disse er mulige stoppesteder for å bli opplyst, bokstavelig talt.

Viljebakken vil bli opplyst, opplyser parksjefen. Her vil det også bli mulig med litt hjelp av representanter fra Røde Kors i det litt ulendte terrenget.

– Vaffelbua er selvfølgelig betjent av Odderøyas venner denne kvelden, smiler parksjef Hørsdal, som viser til turens høydepunkt – opplevelsesmessig:

– Ned mot Bendiksbukta blir det lysshow i 3D og på scenen skal Stina Talling synge BlimE-låten sammen med dansere fra Søgne Danseklubb og selvfølgelig publikum. Harald Furre og en representant fra Norad vil holde appell her, før det blir flott konsert med Thom Hell, Marte Wulff og Jonas Alaska.

Bli med på verdens vakreste nattevandring - og bærekraftsarrangementer!

Tekst og foto: Svein Tybakken